Sinds juni 2020 heeft de regering van Mexico vliegreizen voor vakanties en andere doeleinden naar het land geopend, ondanks dat COVID-19 nog steeds greep op de wereld heeft. Luchtvaartmaatschappijen brengen toeristen en reizigers voor andere doeleinden, zoals zaken, naar een verscheidenheid aan bestemmingen, met name badplaatsen zoals Huatulco, de Riviera Maya, Playa del Carmen, Cancun en de rest. Wat is de redenering, en is het verstandig voor niet-Mexicanen om nu het land te bezoeken?

Hoewel we niet alles weten over het coronavirus, kunnen we er gerust van uitgaan dat mensen met COVID-19 asymptomatisch zijn (d.w.z. normale lichaamstemperatuur) en het toch verspreiden. Laten we voor de huidige doeleinden verwijzen naar Amerikanen die weg willen naar hun favoriete Mexicaanse bestemming in de zomer van 2020. Er wordt gesuggereerd dat een van de redenen waarom de Amerikaanse regering internationale reizen toestaat, is dat ze bij terugkomst nog steeds haar burgers en andere inwoners in quarantaine kan plaatsen. Bovendien, als een Amerikaan ziek wordt in het buitenland, zal er geen belasting zijn voor het Amerikaanse gezondheidszorgsysteem omdat de persoon in het buitenland wordt behandeld en niet op een vliegtuig mag springen. Het is dus prima dat de Amerikaanse regering dit standpunt inneemt.

Voor de Mexicaanse regering helpt het de belastinginkomsten als Amerikanen nu op vakantie gaan in resorts. En ja, het helpt ook bewoners zoals hotelkamermeisjes en restaurant- en barpersoneel die anders geen werk of inkomen zouden hebben. Maar hoe zit het met de reiziger die het virus heeft en op het resort arriveert? Hij of zij kan de lokale bevolking besmetten!

Ons Mexicaanse gezondheidszorgsysteem is al overbelast met het omgaan met zijn eigen burgers en legale inwoners. Vanaf half juni is de helft van de 32 staten nog steeds ofwel rood of oranje licht gecategoriseerd. We hebben geen Amerikanen (of bezoekers uit andere landen) nodig die de situatie verergeren. door Mexicanen te infecteren of zelf symptomatisch te worden. Bovendien zijn Mexicanen, met name dorpelingen, over het algemeen niet zo bewust als stedelijke Amerikanen in termen van het dragen van maskers en sociale afstand. Bezoekers lopen dus meer kans om besmet te raken met COVID-19 als ze Mexicaans bezoeken dan wanneer ze thuis blijven. Wil je vastzitten in een Mexicaanse gezondheidskliniek of ziekenhuis? Is het eerlijk tegenover de lokale bevolking en hun gezondheidszorgsysteem?

Een dagblad in Oaxaca, de staat waarin de badplaats zich bevindt, meldde op 19 juni 2020 dat het dodental door COVID-19 toen 420 bedroeg. Zevenenzeventig van die sterfgevallen hadden plaatsgevonden in de afgelopen vier dagen! Het meldde ook dat in de populaire straat in het centrum van de staatshoofdstad, Las Casas, automaten na een korte onderbreking waren teruggekeerd naar de kant van de weg, waarbij sociale afstand niet werd beoefend. Wat gezichtsbedekking betreft, houdt misschien de helft van de voorbijgangers zich aan die aanbeveling.

Je zou denken dat op een strand liggen heel anders zal zijn, en dat het makkelijk is om aan social distancing te doen. Maar denk aan de vrouw die je benadert met snuisterijen en taco’s. Wil je haar besmetten? Wil je dat ze je besmet?

Wacht voor vakantie tot Mexico groen licht geeft. Voor zakelijke doeleinden, tenzij de reis dringend is en nu moet worden gemaakt, wacht even. Het is het juiste om te doen, voor jezelf en voor de mensen van Mexico. Als je toch gaat is een vaccinatie verplicht

Je kan misschien ook genieten van: